A kontaktlencsék tisztítása és ápolása

Ha havi vagy kétheti lencséket viselsz, alapos kontaktlencse ápolási rutinra van szükséged. Rohanó világunkban szeretünk időt és energiát spórolni, azonban a lencsék ápolásával megelőzhető a kellemetlen érzés és a lehetséges szemfertőzések.

Ahhoz, hogy teljesen biztonságos legyen a használatuk, a kontaktlencse kivételét követően alaposan meg kell tisztítani és fertőtleníteni azokat. Ezzel eltávolítjuk a felszínen felhalmozódott fehérjéket, zsírokat és kalciumot, amelyek a könnyfilmben találhatók, és diszkomfort érzetet vagy fertőzést okozhatnak.

A lencsék tisztítása során ne használj otthoni praktikákat. Csak a megfelelő és szakszerűen előállított ápolószereket használd a lencsékhez. A speciális, multifunkcionális lencseápoló folyadékok alkalmasak a lágy lencsék tisztítására és tárolására is. Ilyen az IBL kontaktlencse folyadék is, ami most akciós a Gerecse Optikában.

TEDD NE TEDD
A lencsék behelyezése és eltávolítása előtt moss kezet. Ha lehetséges, antibakteriális szappant használj, és töröld szárazra a kezedet egy pihementes törülközővel. Ne használj olajos és krémszappanokat, mivel ezek homályossá vagy szennyezetté tehetik a lencsét.
Helyezd a lencsét a tenyeredbe, és csepegtess rá ápoló folyadékot, majd körkörös mozdulatokkal dörzsöld át a lencse mindkét oldalát 10-20 másodpercig.

A tanulmányok alapján a kontaktlencsék tisztítására a „dörzsöléses-öblítéses” módszer a leginkább alkalmas, még a „dörzsölés nélküli” kontaktlencse-tisztító oldatok esetén is.

Körmeiddel ne érj a lencséhez. Nem a körmök élessége az egyetlen probléma: szívesen tanyáznak itt kórokozók és szennyeződések is.
Öblítsd át a lencsét a tisztító folyadékkal, majd helyezd egy tiszta ápoló folyadékkal feltöltött tárolóba – a folyadék teljesen lepje el a lencsét. Ne használj csapvizet, desztillált vizet, nyálat, sóoldatot vagy nedvesítőcseppet. Ezek egyike sem képes fertőtleníteni és megfelelően megtisztítani a kontaktlencsét.
Naponta friss folyadékot használj! Ne hígíts fel a folyadékot, és ne használd egynél többször. Az oldatos flakon kupakját mindig húzd szorosra, és az oldat használat közben ne érintkezzen felületekkel vagy tárgyakkal.
A tárolót is öblítsd át minden nap tiszta ápoló folyadékkal. Naponta friss folyadékot kell alkalmazni, a használt folyadékot ki kell önteni. A tokot ne használd három hónapnál hosszabban.
A lencsét sminkelés előtt kell beilleszteni, a smink eltávolítást pedig a lencse kivétele után végezd! Ne érintsd meg az ápolószeres palack tetejét, hogy biztosan steril maradjon.
Vegyél egy utazó méretű oldatot az utazásaidhoz. A Gerecse Optikában egyes márkák mellé most ajándékba adunk egy utazó szettet. Ne öntsd át a folyadékot egy kisebb üvegbe, mivel ezzel kockáztatod az oldat sterilitását.

 

A kontaktlencse viseléssel és ápolással kapcsolatban bővebb szakértői tájékoztatást kérhetsz üzleteinkben!

[kswr_findus sf_size_def=”1″ sf_backsize_def=”1″ sf_margins_def=”1″ sf_borderradius_def=”1″ sf_style_def=”1″ sf_backcolor_def=”1″ sf_iconcolor_def=”1″ sf_iconhovercolor_def=”1″ sf_align_def=”1″ sf_facebook=”https://www.facebook.com/optika.gerecse/”]