Mi a RÖVIDLÁTÁS?

Rövidlátás

A miópia (másnéven rövidlátás vagy közellátás) olyan látászavar, amelynek során a szemhez közelebb eső tárgyakat élesen, a távoli tárgyakat viszont homályosan látni.

Ez a látáshiba viszonylag gyakori, és sokan nem észlelik azonnal, mivel nem minden tárgy homályos a látómezőben. A rövidlátók nehezen tudják elolvasni a közlekedési feliratokat, utcatáblákat, homályos látásuk miatt nem ismerik fel az utcán szembejövő távolabbi személyeket.

A rövidlátás oka általában genetikai, de kialakulásának más okai is lehetnek. Emlékszel, hogy a szüleid azt mondták, ne ülj közel a tévéhez? Ha hosszú órákon át nézzük a számítógép képernyőjét, vagy gyenge megvilágítás mellett olvasunk, az is kiváltó ok lehet. Lényegében bármi, ami megerőlteti a szemet.

 

Rövidlátás kezelése

A homályos távoli látás javításának leggyakoribb módja a rövidlátásra készült szemüveg vagy kontaktlencse használata.

Rövidlátás esetén a korrekciós műtét is egy lehetőség, ami során egy lézer formálja át a szaruhártyát, így a szembe jutó fény fókuszpontja a megfelelő helyre kerül, és megszűnik a rövidlátás. Ezt a lehetőség nem mindig lehetséges, ezért minden esetben vizsgálat és konzultáció előzi meg.

 

Rövidlátó gyerekek

A rövidlátásnak általában genetikai oka van. Ezért ha rövidlátó vagy, fokozottan figyelj a korai jelekre a gyermekeidnél:

  • közelebb helyezkedik az olvasott feliratokhoz;
  • fejfájásra, szemfáradásra panaszkodik;
  • hunyorog, hogy jobban lássa a távoli dolgokat;
  • nehezére esik a tábla elolvasása az iskolában, stb.

Fontos a gyakori szemvizsgálat, mivel a normál rövidlátás általában korán jelentkezik. Sok rövidlátó gyermek fiatalon lesz rövidlátó, és az állapota évről évre rosszabbodik, egészen a húszas évek elejéig.

[kswr_findus sf_size_def=”1″ sf_backsize_def=”1″ sf_margins_def=”1″ sf_borderradius_def=”1″ sf_style_def=”1″ sf_backcolor_def=”1″ sf_iconcolor_def=”1″ sf_iconhovercolor_def=”1″ sf_align_def=”1″ sf_facebook=”https://www.facebook.com/optika.gerecse/”]