Multifokális szemüveg megszokása

Portrait of cheerful woman at the office

A multifokális szemüveg használata 3 látási zónában nyújt magabiztos tájékozódást:

  1. Távoli zóna: A szemüveglencse felső része kényelmes távoli látást biztosít, például vezetés, TV nézés közben vagy a kilátás élvezésekor.
  2. Köztes zóna: Ez a terület, vagy más néven a progresszív csatorna, a lencse középső részén helyezkedik el, ahol a lencse erőssége lassan, fokozatosan kezd átváltani a távoli korrekcióból a közeli korrekcióba. A terület szélessége az adott lencseviselő számára megfelelőnek ítélt lencsetípus kialakításától függ. Ezen a zónán át nézzük például a számítógép monitort vagy az autó műszerfalát.
  3. Közeli zóna: Ez a terület a lencse legalsó része, olvasásra és a közeli tárgyak látására szolgál.

Mivel a multifokális lencse több fajta szemüveget pótol, egy kis időre és tapasztalatra van szükségünk, hogy megtanuljuk használni.

  • A legfontosabb kulcs a gyors alkalmazkodáshoz az állandó viselés. Ha folyton le- és felveszed, a megszokási folyamat lelassul.
  • A lencse megszokására nyugodt időszakot – például hétvégét – válassz! Reggel, kipihent szemmel kezdj neki.
  • Ne használd a régi szemüvegedet, hiszen a szemüvegek cserélgetése megerőlteti a szemet.
  • Ne csak a szemed mozgasd, a fejmozgás rásegítésével használd a szemüveget. A közeli és távoli zóna közötti váltást segítsd a fejed finom mozgatásával.
  • A periférikus látás zónájában homályossá válik a látás, így ezt is a fejünk mozgatásával tudjuk kompenzálni.

És persze ne felejtsd el rendszeresen, szakemberrel ellenőriztetni a látásodat és a szemüvegedet – főleg, ha az hozzáütődött valamihez és a lencse elmozdulhatott!

[kswr_findus sf_size_def=”1″ sf_backsize_def=”1″ sf_margins_def=”1″ sf_borderradius_def=”1″ sf_style_def=”1″ sf_backcolor_def=”1″ sf_iconcolor_def=”1″ sf_iconhovercolor_def=”1″ sf_align_def=”1″ sf_facebook=”https://www.facebook.com/optika.gerecse/”]