Zöldhályog szűrés

A zöldhályog (glaucoma) szűrés 40 éves kor fölött mindenkinek ajánlott. A szűrés fájdalommentes és mindössze néhány percig tart.

De ezzel a pár perccel sokat teszünk magunkért, hiszen a zöldhályog látásromlást vagy akár vakságot is okozhat, ha nem diagnosztizálják és nem kezelik időben.

 

A zöldhályog okai

A szemnyomást a csarnokvíz (a szemgolyóban termelődő folyadék) mennyisége határozza meg. A szemgolyó nyomását megemeli, ha több folyadék termelődik, mint amennyi távozni tud.

A folyamatnak több kiváltó oka is lehet. A zöldhályognak általában (az esetek 90%-ban) közvetlen kiváltó oka nincs. Lehet a csarnokvíz elvezető rendszerének genetikailag meghatározott betegsége, illetve kialakulhat szemészeti okok miatt (például gyulladás, sérülés), vagy akár szemészeti vagy egyéb gyógyszeres kezelést követően.

 

Mikor gondoljunk zöld hályogra?

A zöldhályog sok esetben eleinte észrevehetetlen, éppen ezért olyan fontos a szűrés. Jellegzetes tünetek a szem és környékének fájdalma, szempirosodás, homályos látás, fényforrás körüli szivárványszerű karika látása.

Kifejezett szemnyomás emelkedés, azaz a zöldhályogos roham esetén „kőkemény szem”, elviselhetetlen fájdalom, hányinger, hányás, tágult szembogár, zöldes-szürkés szaruhártya észlelhető.

 

A zöldhályog szűrése

A zöldhályog szűrésen szemfenékvizsgálatot és szemnyomás mérést végzünk. A két vizsgálati eredmény alapján kérhet a szemész további vizsgálatokat, például látótérvizsgálatot. Ha az eredmények igazolják, hogy zöldhályogról van szó, a kezelést azonnal elkezdjük.

 

A zöldhályog kezelése

A zöldhályog kezelése többféle módon történhet. A szembelnyomást a csarnokvíz-termelődés csökkentésével lehet alacsonyabb szintre állítani. Ezzel javul a látóidegfő keringése. Ehhez szemcseppet használunk. A látásvesztés lehetősége rendszeres ellenőrzéssel és a kezelés szigorú betartásával minimumra csökkenthető.

Súlyosabb esetben elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás, mely során a zöldhályog típusától függően különféle eljárások segítségével orvosolható a betegség.

Az idő döntő szerepet játszik a zöldhályog kezelésében. A szűrés során – mely csupán néhány percig tart – a szem és a látás állapota feltérképezhető, és ha a zöldhályog diagnosztizálásra kerül, azonnal megkezdhető a kezelés.

 

A zöldhályog megelőzése

Az elsődleges zöldhályog esetében nincs mód a megelőzésre, hiszen genetikai, vagy akár veleszületett probléma is lehet.

A másodlagos zöldhályog azonban sok esetben megelőzhető, amennyiben rendszeresen részt veszünk szűrővizsgálatokon és idejében megkezdjük a kezelést. Emellett sokat tehetünk a zöldhályog megelőzése érdekében, ha ügyelünk a vércukor-szintünkre, a vérnyomásunkra, ha mérsékeljük a szénhidrátban dús ételek fogyasztását, megtanuljuk kezelni a stresszt és rendszeresen sportolunk.

[kswr_findus sf_size_def=”1″ sf_backsize_def=”1″ sf_margins_def=”1″ sf_borderradius_def=”1″ sf_style_def=”1″ sf_backcolor_def=”1″ sf_iconcolor_def=”1″ sf_iconhovercolor_def=”1″ sf_align_def=”1″ sf_facebook=”https://www.facebook.com/optika.gerecse/”]