Mi a TÁVOLLÁTÁS?

távollátás

A távollátás (más néven túllátás vagy orvosi nyelven hypermetrópia) olyan látászavar, amely során a közeli tárgyak homályosak, a távolabbi tárgyak pedig élesen látszódnak.

A távollátoknak problémás lehet az újságolvasás vagy a tévénézés, de egy hirdetőtáblát valószínűleg könnyedén elolvasnak. Ez a fő különbség a távol és rövidlátás között.

A távollátás sok esetben alig észrevehető, mivel a szem fókuszálással könnyedén kompenzálja. A fókuszáláshoz szükséges erőfeszítés különféle tüneteket válthat ki. A távollátó ember, ha sokat használja a szemét, hamar elfáradhat és fájhat a feje, akkor is, ha látása tiszta. Ez a munkát és az iskolai feladatok elvégzését is megnehezítheti.

A távollátás okát gyakran öröklöttnek gondolják, de általában a szemgolyó vízszintes tengelye kicsit kisebb az átlagosnál, ezért a távollátó szemében a fény nem a retina síkjában, hanem a mögött fókuszálódik. Speciális tesztre van szükség, egy betűtáblás teszttel nem feltétlenül lehet kimutatni. Gyerekkorban pupillatágítás segítségével könnyen felismerhető.

Távollátás (hypermetrópia) vagy presbyopia (időskori távollátás)?

A távollátás és az időskori távollátás közötti fő különbség, ahogy a névből is látszik, az az életkor. A tünetei sok esetben pontosan megegyeznek, de időskori távollátásról akkor beszélünk, amikor az ember 40-45 éves korában észreveszi magán, hogy a szeme nem tud a kisebb méretű szövegekre fókuszálni olvasáskor. Ez egy teljesen természetes folyamat, amely előbb-utóbb minden embernél bekövetkezik.

Távollátás kezelése

A távollátás korrekciója a távollátásra készült szemüvegek vagy kontaktlencsék használatával lehetséges. A szemüveg és a kontaktlencse választása között az életvitelünket érdemes szem előtt tartani: melyik a praktikusabb és szimpatikusabb megoldás.

A távollátásnál is opció lehet a korrekciós szemműtét, amit egy lézer segítségével végeznek el. Ezt minden esetben egy szemvizsgálat és egy konzultáció előzi meg.

A jellemzően 40 éves kor felett jelentkező távollátás korrigálására a legkényelmesebb megoldás a multifokális szemüveglencse, ami éles látást biztosít közelre és távolra, a szemüveg cserélgetése nélkül.

 

Távollátó gyerekek

A távollátó gyereket sokkal nehezebb felismerni, mint a rövidlátót. Születéskor a gyermekek 99%-a kismértékben távollátó, azonban többségük iskoláskorra kinővi ezt a fénytörési eltérést. Fontos a rendszeres szűrővizsgálat már kiskortól kezdődően.

Néhány jele, hogy gyermeked távollátó:

  • A közeli tárgyakat homályosan látja és távolra is erőlködve lát élesen.
  • Gyakran fájlalja a fejét, szemét.
  • Sokszor könnyezhet a szeme, dörzsöli azt.
  • Esetlegesen kancsalithat, miközben fókuszál a tárgyakra.
[kswr_findus sf_size_def=”1″ sf_backsize_def=”1″ sf_margins_def=”1″ sf_borderradius_def=”1″ sf_style_def=”1″ sf_backcolor_def=”1″ sf_iconcolor_def=”1″ sf_iconhovercolor_def=”1″ sf_align_def=”1″ sf_facebook=”https://www.facebook.com/optika.gerecse/”]